Zoals gezegd een extra verdienmogelijkheid bij gebiedsontwikkeling, er volgen hopelijk nog veel meer. Twee gebeurtenissen de afgelopen weken die met deze verdienmogelijkheid samenhangen:
- Vorige week liep het treinverkeer grote vertraging op als gevolg van een sneeuwbui. Direct kwam er reactie dat dit niet kon, dat het in Zwitserland beter is en dat we hier iets aan moeten doen.
- Een aantal weken daarvoor een artikel in de Volkskrant. 2 adviseurs verbaasden zich erover dat er zoveel geld aan waterveiligheid wordt uitgegeven. Is dat wel nodig? en, gaat het hier wel over veiligheid? Vroegen zij zich af. (Ik kan het artikel niet terugvinden op de website van de Volkskrant, als iemand de link weet graag.) Zie ook verdienmogelijkheid 28, maar daar gaat het meer om meervoudig grondgebruik.
Wat heeft dit met elkaar te maken? In beide gevallen gaat het om een streven naar perfectie. Geen water op straat, de trein moet altijd op tijd zijn. In de Volkskrant werd het mooi verwoord, we noemen het waterveiligheid maar het gaat in de meeste gevallen over overlast. Er gaat niemand dood er raakt niemand gewond. Natuurlijk ik wil ook niet dat mijn huiskamer overstroomt en wil juist wel dat de trein op tijd rijdt. Maar er is ergens een grens, een paar keer paar jaar water op straat, lijkt mij geen probleem. Ik durf zelfs te beweren dat het de gemeenschapszin in een buurt ten goede komt. Als de treinenloop hopeloos in de war loopt gaan mensen opeens met elkaar praten.Als de straat is ondergelopen gaan we naar buiten om te kijken en kom je elkaar tegen.
In feiten gaat het hier om het verbeteren van de efficiency, een ander optimum waarbij we enige overlast accepteren, maar daarvoor in de plaats een hoop geld besparen bij gebiedsontwikkeling wat we weer kunnen investeren in andere kwaliteiten. Waar denk ik aan? Water overlast dus in ieder geval, maar ook het energienetwerk (is het erg als de stroom twee keer per jaar uitvalt?) infrastructuur (iets langer wachten), maar ook op gebouw niveau zie ik mogelijkheden (is het erg als het gemiddeld twee dagen in het jaar niet lukt om een huis tot 22 graden te verwarmen maar tot “slechts” 19?). Volgens mij niet, mits je het vooraf communiceert en iedereen vooraf passende maatregelen kan nemen (laarzen kopen, regelmatig je computerwerk opslaan , kaarsen en zaklamp in huis, dikke trui kopen etc.).